دامنه در واقع معادل آدرس فیزیکی کسبوکار شما در فضای اینترنت است. اگر بخواهید بدانید که کار نام دامنه چیست، باید بگوییم که به کاربران کمک میکند تا به جای استفاده از آدرس پروتکل اینترنت (IP) سایت شما را به راحتی پیدا کنند. به عبارتی دیگر، دامنه یا دامین (Domain)، نام وبسایت شماست و آدرسی است که کاربران در اینترنت به کمک آن میتوانند به وبسایت شما دسترسی داشته باشند. قالب کلی دامنهها متشکل از یک نام و یک پسوند است. دامنهها براساس “سیستم نام دامنه” که در زبان انگلیسی به آن DNS (Domain Name System) گفته میشود، تعیین میشوند. هر اسمی که در DNS ثبت شود، دامنه یا دامین نام دارد. در مجموع، هر دامنه نماینده یک IP است و از این رو میتوان گفت که یک آدرس منحصربهفرد است که توسط یک سرور یا هاست میزبانی میشود.
آشنایی با انواع دامنه
۱. دامنه (domain) با سطح عمومی بالا یا gTLDs
این نوع دامین یا دامنهها معمولا معروف و شناخته شده توسط عموم مردم هستند و نسبت به دیگر سطوح در رده بالاتری قرار دارند. به عنوان مثال: دامنه .com، کوتاه شدهی کلمه Commercial است و برای اکثر شرکتها ثبت میشود و یکی از محبوبترین پسوندها است؛ .org کوتاه شدهی کلمه organization است و برای سازمانها استفاده میشود.
۲. دامنه با سطح عمومی جدید یا NEW gTLDs
این دامنهها یا دامینها معمولا براساس تجارتهای مختلف جدید و به منظور رفع کمبود اسامی برای ثبت دامنه ایجاد شدهاند. برخی از این نام دامنهها عبارتند از .info، aero.، .school، .club و .biz هستند؛ به عنوان مثال: دامنه .biz برای شرکتهای تجاری و بازرگانی ارائه میشود و کوتاه شدهی کلمه business است.
۳. domain با سطح خصوصی بالا یا sTLDs
sTLDs دامنههای عمومی سطح بالا هستند که توسط سازمانهای خصوصی ارائه میشوند. کاربرانی که میخواهند سایت خود را تحت این نوع دامنهها ثبت کنند باید از قوانین خاصی پیروی کنند. مانند: gov. که مخفف government است و عموما برای سایتهای دولتی به کار میرود.
۴. دامنه بینالمللی کشورها یا ccTLDs
دامنههای ccTLDs مختص به یک کشور خاص یا یک منطقه خاص است. برای ثبت این نوع دامنهها باید کسبوکار شما در آن کشور یا منطقه فعال باشد و همچنین ثبت اینگونه دامنه متناسب با قوانین همان منطقه یا کشور انجام میشود. مانند: دامنه .ir که مختص به کشور ایران است و همچنین .uk که کوتاه شده کلمه United Kingdom و اشاره به بریتانیا دارد.
انواع دامنه سایت
قبل از پرداختن به انواع دامنه ببینیم پسوند دامنه چیست و TLD چیست. دامنه ها با پسوندهای مختلفی وجود دارند که معروفترین آن com. است. برخی دیگر مانند org. و net. و tv. و info. و io. و غیره وجود دارد. انواع دامنه و پسوند دامنه های اینترنتی را در ادامه بررسی میکنیم.
TLD یا Top level domain پسوند دامنه است که در انتهای نام دامنه قرار میگیرد مثلا Falnic.com که com. به عنوان TLD است. صدها TLD وجود دارد اما محبوبترین آنها com. و net. و org. است و توصیه میشود همیشه از com. استفاده کنید. بقیه TLD ها کمتر شناخته شده هستند و توصیه نمیشود از آنها استفاده کنید مثلا biz. و club. و info. و agency.
ccTLD چیست؟ ccTLD مخفف Country code top-level domain است و نشانگر دامنه خاص یک کشور است یعنی پسوند دامنه های اینترنتی کشورها. برخی دامنه اینترنتی کشورها عبارتند از: ir. مخصوص ایران، de. مخصوص آلمان، uk. مخصوص انگلیس و in. مخصوص هند. وب سایتهایی که مخاطبین آنها کشور خاصی است از این پسوندها استفاده میکنند.
sTLD چیست؟ sTLD مخفف Sponsored top-level domain است و به دستهای خاص از پسوند دامنه اشاره دارد مثلا:
- دامنه org. سازمانها و ارگانهای یک کشور
- دامنه edu. با اهداف آموزشی مانند دانشگاه یک کشور
- دامنه mil. ارتش یک کشور
دامنه org چیست :
org مخفف Organization و معرف دامنه سازمانها و ارگانهای یک کشور است.
معنی پسوند co چیست :
co مخفف Colombia است اما چون شبیه به Company است طرفدار زیادی دارد.
Ac تارنمای چیست :
ac مخفف جزایر Ascention است اما از طرفی به دلیل شباهت به کلمه Academy برای سایت هایی با هدف تحصیلات عالی استفاده میشود.
Net مخفف چیست :
Net مخفف Network به معنای شبکه است و مخصوص شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی و شبکه ها است.
Ws مخفف چیست :
پسوند دامنه برای کشور Western Samoa است اما سایت با پسوند ws میتواند از این جهت انتخاب شده باشد که مخفف وب سایت است.
پسوند دامنه mobi چیست :
mobi مخفف Mobile است و برای سایتهایی با موضوع موبایل کاربرد دارد.
دامنه com چیست :
com به معنای Commercial است و مناسب موسسات تجاری و اقتصادی و پرمصرفترین نوع دامنه است.
دامنه gov چیست :
gov مخفف Goverment و معرف دامنه دولت و نهادهای دولتی یک کشور است.
دامنه edu چیست :
edu مخفف واژه Education و برای سایتهای با اهداف آموزشی مانند دانشگاه مناسب است.